Akupresszúrás masszázs

 

Az akupresszúrás masszázs kezelés egy kiváló lehetőség számunkra, hogy együtt élvezzük a masszázs, a kínai orvoslás, és az akupresszúra jótékony hatásait.

A terápia során testünk legfontosabb akupresszúra pontjainak masszírozása történik,  melyek a szervezetünkben zajló életfolyamatok szabályozásáért, megfelelő  módon történő összehangolásáért felelősek. Az akupresszúrás masszázs egészségünk megőrzésében fontos szerepet tölt be, mivel hatékony támogatást nyújt testünknek a betegségek ellen folytatott harcában. Amikor egy betegségnek már fizikai szinten megnyilvánult szimptómái vannak, az egészség egyensúlyát szervezetünknek visszaállítani sokkal nehezebb és időigényesebb. Az akupresszúra pontok rendszeres masszírozása az esetleges kisebb energia elakadásokat gyorsan megszünteti, s ezáltal a betegség elkerülhető.

Időtartam: 60 perc

Ha szeretnél többet tudni a kínai orvoslásról, és az akupresszúra hatásairól:

Az akupresszúra terápiát, mint belső összefüggéseiben egységes rendszert a kínai orvoslás hozta létre a Kr.e. 1200 és 220 közötti időben. Amint azt egy jeles kutató megfogalmazta, “az akupresszúra igazi birodalma a funkcionális rendellenességek között található meg”, vagyis olyankor, amikor a test “valamit rosszul csinál”, mint például gyulladásos betegségek, keringési rendellenességek, neurológiai és neuro-muscularis problémák, endokrin-betegségek és hasonlók esetén. Az ilyen betegségek nem keletkeznek csak úgy egyszerre, hanem hosszú idő, esetleg évek hanyatlásának eredménye.

Az akupresszúra az izomgörcs okozta fájdalmak, a gyulladások, keringési zavarok kezelésére is alkalmas. Ezért  a kínai orvoslás széles körben alkalmazza “minden fajta fájdalommal kísért rendellenesség” kezelésére, ideértve a fizikai sérülések okozta fájdalmat is.

A hagyományos kínai orvoslás elmélet szerint az akupresszúra a fájdalmat nem annak eltompításával, hanem a keringés helyreállításával szünteti meg. Ezt a feltevést alátámasztják a legutóbbi idők kutatásai, amelyek igazolták, hogy a görcsös izom lecsökkent hőmérséklete az akupresszúra segítségével visszaállítható a normális szintre. Kimutatták azt is, hogy az akupresszúra neuro-kémiai alapokra épül és így kizárt a szuggesztió lehetősége.

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint létezik a testben egy felszíni keringési rendszer, amelyet a nyugati fiziológia még nem ismert fel és ez közvetíti ezeket a hatásokat. Ez a bőrfelszín alatt, valószínűleg a bőrt az izmoktól elválasztó kötőszövetben futó, hosszanti “csatornákból” vagy “meridiánokból” álló rendszer helyenként mélyen behatol a testbe és így kapcsolatot teremt az összes belső szerv és szerkezet között. Ezeken az akupresszúra csatornákon keresztül folyik egy bizonyos “energia”, amit a kínaiak qi-nek neveznek (csí-nek ejtjük).

Ez a qi, amelyet a nyugatiak elektro-kémiai vagy biomágneses energiához hasonlítanak, a kínai orvoslás filozófiájában az élet elsőrendű meghatározó ereje, minden élettani folyamat alapja. Ahol folyamatosan halad, ott egészség van, ahol viszont áramlása megszakad, stagnál vagy erőtlen, ott betegség lép fel. Az akupresszúra kezelés célja ennek az életteli áramlatnak a helyreállítása és újraharmonizálása.

Ezt a koncepciót használván fel elméleti alapként a kínai orvoslás létrehozott egy belső összefüggéseiben egységes akupresszúra rendszert, amely az elmúlt 2000 év során hatékonynak bizonyult. A klasszikus kínai orvoslás irodalmából kitűnik, hogy a történelem folyamán az akupresszúra mindig betegségek gyógyítására került alkalmazásra, nem pusztán fájdalomcsillapításra. A megjelent tanulmányok szerzőinek legnagyobb része ideg-(neuro-)kémiai alapot tulajdonít az akupresszúra mechanizmusának: a kezeléssel ingerelt, az akupresszúra pontok közelében levő idegvégződések az ingerületeket a központi idegrendszerbe továbbítják, ennek hatására ott fájdalomcsillapító vegyi anyagok szabadulnak fel.

Az akupresszúra tehát olyan módszer, amely az élettani működés szabályozásával elősegíti a normális egészségi állapot helyreállítását, bár arra még nem derült fény, hogy ez a működés-szabályozás pontosan hogyan történik és hogy mely funkciókra gyakorolja legjobban ezt a hatást. Az eddigi kutatási eredmények azonban bizonyossá teszik, hogy az akupresszúra valóban képes szabályozni és normalizálni az élettani funkciókat.